onsdag 23 mars 2011

Långpannepaj med färs och fetaost

Färdig paj!

Innan den försvann in i ugnen

Gott!


Vad blir det för mat? Paj såklart!
Vi äter paj i alla fall varannan vecka och det här receptet kommer att återkomma igen.

Ingredienser:
8dl mjöl (välj själv om du vill använda vetemjöl eller annan sort)
250g smör
3msk vatten

tips: Jag använde 2ägg också så får den fin färg.

3 st gul lök
4klyftor vitlök
2msk rapsolja
800g färs (nöt eller lamm fungerar bra)
1tsk salt
½tsk nymald svartpeppar
2frp krossade tomater (400-500g brukar det vara)
½dl tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1msk oregano
200-300g fetaost
250g körsbärstomater ( 1frp alltså)
4dl riven ost


- Gör degen av mjölet, vatten och smör. Arbeta ihop snabbt. Låt vila i kylen en stund. Tryck eller kavla ut den i en långpanna. Förgrädda på 225grader i ca 10min.

-Skala och hacka lök och vitlök, fräs tillsammans med köttfärsen. Krydda med salt och peppar (och ev. andra kryddor). Tillsätt tomatkross och puré samt smula i buljongtärningarna. Låt puttra utan lock i ca.15 min. Krydda med oregano.
-Skär fetaosten i kuber och halvera tomaterna.
Häll över röran med färsen i pajskalet, stick ned fetaosten och tomaterna och toppa med riven ost och ev lite mer oregano.
-Grädda mitt i ugnen i ca 15-20min och servera med en grekisk-inspirerad sallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar